Åpning av Berentsens Brygghus sin Whiskyhall og smakssenter

Bildet fra den røde løperen på vei inn i Whiskyhall og smakssenter :-)

Jeg starter med konklusjonen: FOR en fantastisk markering! Og FOR en fantastisk Whiskyhall og smakssenter 🤩 Det er imponerende hva familien Berentsen har fått til 😁

Berentsens Brygghus i Egersund har vært i drift helt fra 1895. Først produserte de brus, så øl, og så kom brennevin. De lager blant annet gin og akevitt, og det siste tilskuddet er altså whisky! De kjøpte inn produksjonsutstyret i 2018, og for ett år siden slapp de Vardberg Born i to varianter. I mars 2023 kom en utgave på 60 ABV i et svært begrenset antall. Måneden etter kom 2 000 flasker på 48 ABV. Da jeg fant én Vardberg Born på hylla på polet på Sandnes Kvadrat i juni 2023, mener jeg å huske at det var den siste flasken i hele landet!

Utsikten over Egersund fra byfjellet Vardberg (125 moh) som har gitt navnet til whiskyen 🤩 Jeg er veldig glad for at jeg rakk en tur dit før åpningen!

Selve Whiskyhall og smakssenter ble formelt åpnet av statsforvalter Bent Høie fredag 26. april 2024. Etter at snoren var klippet, ble vi tatt med inn blant alle de rundt 700 fylte fatene, og det var et vakkert skue! Vi fikk lov til å være med på å fylle et Oloroso-fat med new make! Moro 😊

Harald Berentsen øverst til venstre. Statsforvalter og familien Berentsen øverst til høyre. Statsforvalter Bent Høie nederst til høyre.

Dagens meny besto av ulike cocktails, gin og whisky – med tilhørende mat. Berentsens nevnte mange ganger i løpet av kvelden at de liker å gjøre ting annerledes. Jeg likte veldig godt ideen med å lage drikkemenyen først, og så matche den med nydelig femretters fra restaurant Eigra 😍 Fred Berentsen presenterte drikken og maten og forklarte valg av smak og ingredienser. Are Sleveland sto for musikken med både coverlåter og egenkomponerte sanger. Konferansier Arnt Olav Klippenberg ledet oss gjennom hele kvelden, og det ble mange morsomme historier. Blant annet hvorfor det står en fontene midt i smakssenteret!

Ordfører Anja Hovland fikk gleden av å åpne vanntilførelsen til fontenen!

Rett før jeg skulle ta nattoget tilbake til Oslo, fikk jeg en liten titt på gjæringskarene i stål, og pot stillsene i kobber. Berentsens har kjøpt inn hybridpanner med både pot stills og kolonneapparat, men bruker kun kobberpannene per i dag. Low wine-pannen er på 1 500 liter, og sprit-pannen på 1 200 liter. De bruker 850 liter low wine og rundt 300 liter “feint” når de kjører sprit-pannen. De kjører ikke sprit-pannen like lenge som for eksempel skotske destillerier som gjerne skal tyne mest mulig alkohol ut av kjøringen. De lurer på om det kan være noe av forklaringen på at deres whisky har vunnet mange priser og fremstår som eldre enn sine tre år.

Fred Berentsen og meg selv 💃

På vei tilbake til smakssenteret passerte vi store sekker med røykmalt på 80 ppm fra Crisp. Dette blir spennende! De har allerede lagt noe sprit med et lavere ppm-nivå på fat.

Fredrikke Berentsen og meg selv (til venstre).

Tusen takk for invitasjonen, Fredrikke, Fred, Lovise og Harald, 5. og 4. generasjon Berentsen! Jeg hadde virkelig en fantastisk kveld 😍 Jeg ser frem til å følge dere videre! Og så får vi vente spent på hvilke to whiskyer dere slipper i løpet av året 🥂

Baren og Whiskyhall 🥂

-Tone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.