Oslo håndverksdestilleri

Meg selv, Matt, Daniel og Matt

Jeg var så heldig at jeg fikk en omvisning på Oslo håndverksdestilleri i forrige uke! Det var veldig moro å få se produksjonslokalet og møte destillatørene Her er litt informasjon på engelsk fra hjemmesiden deres:

Established in 2015, OHD was co-founded by Marius Vestnes of Cask Norway, Marcin Miller of Number One Drinks and Martin Krajewski. Key to starting up was Dave Gardonio, a graduate of Edinburgh’s Heriot-Watt University and a trained biochemist, brewer and distiller. Dave has now been succeeded by Matt McMillan here at OHD.

The distillery is located just a stone’s throw from Oslo’s longest river, the Alna, situated in the Bryn neighbourhood of Norway’s capital city. A long-established industrial district, traders first came to Oslo and settled in the area in the 1880s, the distillery’s original red-brick building dates back to this time.

Matt McMillan er i ferd med å bli erstattet av Matthew Ensor som ny head distiller. Matthew kommer fra jobben som destillatør hos baren Himkok.

Per i dag produserer OHD gin, akevitt, bitter og likør. Eierne har bestemt at alle ingrediensene som inngår i produktene, må gro naturlig i Norge. Dette gir noen utfordringer til destillatørene! Ymse varianter av sitrus er jo veldig vanlig i gin, og det kan vi ikke akkurat si gror naturlig i Norge. Etter min mening ser det ut til at de har løst utfordringen på en utmerket måte 🙂

De bruker en nøytral sprit, potetsprit fra Hoff, på 96,5 ABV som utgangspunkt for destilleringen. De har en tysk Carl spritpanne på 850 liter der de kjører batcher på 650 liter som gir ca. 330 liter hjerte; altså den delen av spriten de kan bruke. Produktene:

  • Vidda gin, 43 ABV: Deres første produkt. En ganske tørr gin med relativt tydelig einerpreg som jeg synes egner seg best i cocktails. Der er den imidlertid veldig bra ettersom smaken ikke gjør så mye ut av seg i hverken den ene eller andre retningen. De bruker 20 kg einebær per batch. Tilgjengelig på Vinmonopolet for NOK 450,30.
  • Fjæra gin, 43 ABV: Et nytt og spennende produkt! Umiddelbart min favoritt. Her er det 20 kg bringebær og lagring i to måneder på rødvinsfat involvert. Destillatør Matt har sansen for god rosévin og fikk derfor idéen om å lage en “rosé-gin”. Noe han har lyktes godt med, synes jeg! Denne egner seg best for å drikke ren for å nyte den fruktige og bringebærrike smaken. Tilgjengelig på Vinmonopolet for NOK 449,90.
  • Akevitt Blank, 45 ABV: Den er ikke lagret og kvalifiserer derfor ikke som en norsk akevitt, men får lov til å hete akevitt. De bruker 90 kg karve per batch. I Blank har de puttet i einebær! De tror det kan være den eneste akevitten med einebær. Denne er tilsatt sukker med 10 gram per liter. Tilgjengelig på Vinmonopolet for NOK 329,90 for 0,5 liter.
  • Akevitt, 41 ABV: Denne er lagret i ett år på Jack Daniels-fat. Dette er altså en ekte norsk akevitt. Tilgjengelig på Vinmonopolet for NOK 499,90.
  • Bjørkesevje, 25 ABV: Dette er en akevittlikør som er lagret i ett år i brukte akevittfat. Den kom ut i 2018 i en batch på 1000 flasker. Tilgjengelig på Vinmonopolet for NOK 399,90 for 0,5 liter.
  • Marka bitter, 35 ABV: Som navnet sier: En bitter. Utgangspunktet er potetsprit på 60 ABV som er lagret i tre uker på fat. Deretter destillert med 16 ulike urter og lagret i ett år. Til sist tilsatt norsk honning og så kullfiltrert. Tilgjengelig på Vinmonopolet for NOK 299,90 for 0,5 liter.

Veldig spennende og gode produkter! Jeg ser frem til å følge Oslo håndverksdestilleri videre.

Thanks Daniel, Matt and Matt for a lovely afternoon!

– Tone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.