Stockholms Bränneri

Meg, lykkelig etter et veldig hyggelig stund i destilleriet!

Da jeg var i Stockholm tidligere denne uken, fant jeg ut at nye Stockholms Bränneri lå i gangavstand fra hotellet. Jeg bestemte meg for å gå en tur innom. Det var dessverre ingen til stede den dagen, men det ordnet seg faktisk med at jeg kunne komme på besøk dagen etter! Moro! Det er greit å merke seg gateadressen når du skal dit, for skiltet er relativt anonymt, se bildet.

Ekteparet Anna og Calle Wikner, begge sivilingeniører, fattet interesse for gin mens de var bosatt i Vancouver i Canada. De flyttet tilbake til Sverige og bestemte seg for at de ville lage gin selv. De lette i ett år etter egnede lokaler sentralt i Stockholm. Til slutt lyktes de og startet opp Stockholms Bränneri i september 2016. Produksjonen kom i gang i løpet av samme høst. De deler lokalene med Modernist Brewery.

Anna og Calle. De har en 350 liters pot still.

Basen for deres gin er organisk sprit av hvete. Per i dag har de fire giner:

  • Dry Gin, 40 ABV
  • Neighbourhood Gin, 40 ABV – et samarbeid med vinbaren Folii, og basert på ingredienser fra nærområdet
  • Dry Gin Navy Strength, 57 ABV
  • Oak Gin, 45 ABV – den har ekstra appelsin og langpepper, og er lagret på bourbonfat i 90 dager

Dry Gin er hyllevare på de tre nærmeste Systembolagene i Stockholm. Anna frakter ginen til Systembolagene med sin egen sykkel, se bildet 🙂 For de som ikke bor i Stockholm, er det selvsagt mulig å bestille den til ditt nærmeste bolag. De andre ginene vil bli tilgjengelig på Systembolaget i løpet av høsten. Og det beste av alt for oss i Norge: De kommer på Vinmonopolet i løpet av høsten! Jeg vet at jeg vil ha dem.

Hva synes jeg om ginene? Jeg syntes de var veldig gode! Anna og Calle har valgt å bruke ganske få ingredienser, se bildet under. Jeg likte spesielt Navy Strengthen veldig godt og gleder meg til å sammenligne den med Strane Navy Strength, Spirit of Hven Navy Strength og Cannonball (Navy Strength) som jeg allerede har hjemme.

Anna og Calle kommer i utgangspunktet til å lage gin, men de har selvsagt allerede vurdert om det er annen sprit de vil lage i tillegg, muligens akevitt. Whisky er imidlertid ikke en del av planen per i dag. Anna jobber fulltid på destilleriet, mens Calle fortsatt har sin vanlige jobb i tillegg til den tiden han bruker på destilleriet. De kjører et par batcher hver uke. 

Avslutningsvis må jeg nevne at det er takket være mamma at jeg i det hele tatt visste om Stockholms Bränneri! Hun hadde nemlig nettopp smakt ginen deres da hun var på ferie i Danmark uken før. Takk for tipset, mamma!

– Tone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.