Atlungstad Whisky 16 år

Atlungstad Håndverksdestilleri er lokalisert utenfor Hamar og produserer for det meste akevitt. Nå har de nettopp lansert et produkt de kaller Atlungstad Whisky 16 år og skriver følgende om produktet:

I begynnelsen av 2000-tallet var det en stor mangel på bulkwhisky og Arcus sikret seg en leveranse av bulkwhisky fra Skottland. I etterkant ble bulkkrisen avblåst og tilgjengelighet på bulkwhisky fra Skottland ble som normal igjen. Whiskyen som var i overskudd ble liggende på fat, helt til Atlungstad tok over produktet og tappet denne kuriositeten, slik at den skulle bli tilgjengelig for whiskyentusiaster.

“Atlungstad Whisky” er en unik blended whisky, som først har blitt lagret på bourbonfat, deretter på 7000 L eikeliggere og til slutt på 500 L sherryfat.

Jeg stusset litt på at det sto at whiskyen var lagret på 7000 L eikeliggere. For å følge europeisk standard, kan ikke whiskyen være lagret på større fat enn 700 liter. Etter litt googling fant jeg mer informasjon på Whisky Saga. Jeg anbefaler å lese den artikkelen for detaljert informasjon.

Whiskyen er tilgjengelig på Vinmonopolet til NOK 550.

Karve og nellikspiker på lukten. Dette minner meg om akevitt! Krydder og varm lukt. Litt sherrytoner og tørket frukt etter hvert. Smaken er litt skarp og lett. Tynn munnfølelse. Whiskyen er tappet på 41,3 ABV. Kanskje hadde den tjent på en høyere alkoholstyrke som ville gitt mer fylde? Etter hvert kommer det frem en varme i form av en hel del krydder, blant annet karve, svart pepper, kardemomme og nellik. Den minner fortsatt mer om akevitt enn whisky! Ettersmaken bærer preg av nøtteskall, er tørr og kort. Alt i alt minnet dette mer om akevitt enn whisky! Jeg setter selvsagt scoren ut fra at dette er en whisky.

Min score: nese 20 / smak 19 / ettersmak 18 / balanse 18 = 75

Etter å ha lest artikkelen på Whisky Saga, fikk jeg også svaret på dette med akevittassosiasjonen. Kanskje fatene rett og slett har inneholdt akevitt tidligere?

-Tone

Takk til Atlungstad Håndverksdestilleri for smaksprøven og bildet!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.